Carian perkara yang berkaitan dengan blog ini

Saturday, March 31, 2012

DI MANAKAH LETAKNYA KEHEBATAN LAKSAMANA HANG TUAH?

Foto1: Nujum Pak Belalang yang mewakili Negara Beringin Rendang sedang menjawab soalan dari Dato’ Ahli Nujum Negara Masai
Jika kita menonton cerita Melayu lakonan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang berjodol Nujum Pak Belalang sudah tentu tajuk persoalan di atas sudah biasa didengar. Apabila ditanya oleh Dato’ Ahli Nujum Negara Masai,“Di mana terletaknya kekuatan Dato’ Laksamana Hang Tuah, di kerisnya kah, di tenaganya kah? Maka Nujum Pak Belalang yang mewakili Negara Beringin Rendang menjawab, “Kekuatan Dato’ Laksamana Hang Tuah bukanlah terletak di kerisnya ataupun di tenaganya. Kekuatan Dato’ Laksamana Hang Tuah adalah terletak pada huruf TA, oleh kerana huruf TA lah yang menguatkan ejaan TUAH, TA.WAU.ALIF.HA... coba huruf TA digantikan dengan huruf BA....?”  Ha, ha.. memang sungguh menghiburkan cerita itu walaupun telah ditonton berpuluh kali. Mungkin ada benarnya jawapan tersebut, tetapi mari kita lihat kehebatan Hang Tuah dari sudut yang lain pula iaitu melihat pada darah keturunannya. Kerana pada darah keturunan inilah terkandungnya Deoxyribo Nucleic Acid (DNA) yang dipuSAKAi turun temurun sebagai satu legasi.
Sudah tentulah semua kita berasal dari Nabi Adam. Topik yang ingin dibawa ini dipermudahkan penyampaiannya supaya bersesuaian dengan kesantaiannya. Titik permulaan dianjakkan dan diambil dari penaklukan Iskandar Zulqarnain di sebelah timur yang meninggalkan zuriatnya sebagai raja-raja penakluk dan pembina kota. Zuriat ini terus berkembang keseluruh pelosok Mongoloid dan China sehinggalah ke zaman Dinasti Tang. Merong Mahawangsa salah seorang cucu Maharaja Sai Tee Tsung telah berkahwin dengan Syarifah Mariam Al-Jefri dan memulakan kerajaan baru di sekitar Gunung Jerai, Kedah. Zuriat ini telah berkembang sehinggalah ke Sultan Rijaluddin yg bergelar Parameswara dan berkahwin dengan adik kepada Laksamana Cheng Ho yang berketurunan Syed Ajjal. Tuanku Aisyah binti Sultan Rijaluddin pula telah berkahwin dengan Sultan Zahiruddin Babur Syah (pengasas empayar Mughal India juga cicit piut kepada Genghis Khan) dan mendapat anak yang bernama Nai Hisbu Muadzam Syah (Raja Kota Beruas Gangga Negara) yang menjadi bapa kepada Hang Tuah.
Foto2: Tokoh-tokoh hebat mengikut silihan masa yang DNA mereka diwarisi oleh Hang Tuah @ Narai @ Iskandar Mahkota Alam ibni Nai Hisbu Muadzam Syah.
Jika diperhatikan sudah tentulah wujudnya persilangan DNA yang kompleks dalam tubuh badan Hang Tuah kerana beliau mewarisi DNA dari para Nabi dan tokoh terbilang serta penakluk yang gagah perkasa pada zaman lampau. DNA yang diwarisi ditambah dengan didikan dan persekitaran semasa mewujudkan satu watak yang amat hebat dengan izin Allah. Wallahua’lam.

1 comment:

  1. DNA Mala'u ni ada Arab, Farsi, Mongol, India dan Cina.. Bila dah beragama Islam diwujudkan bangsa Malayu atau Milayu.. Kalau tidak beragama Islam maka masuk dalam puak Sakai..

    ReplyDelete