Carian perkara yang berkaitan dengan blog ini

Saturday, August 6, 2011

KEHEBATAN SEMANGAT JUANG MELAYU DI MATA SEORANG PENJAJAH

Foto: Petikan dari journal “Quedah; or, Stray Leaves from a Journal in Malayan Waters”, terbitan Longman London, 1857 yang ditulis oleh Sherard Osborn.
‎Sherard Osborn merupakan seorang pegawai Royal Navi yang menyerang Kedah bersama pakatan Thai Buddha pada tahun 1838. Petikan kata tersebut memberikan gambaran yang jelas betapa penduduk Kedah beserta bantuan dari seluruh Nusantara ketika itu memberi tentangan yang hebat terhadap penjajah.
Antara pahlawan terbilang yang terlibat di dalam penentangan ini ialah Tok Moris @ Syed Idris ibnu Syed Hatta dan Sheikh Abdul Samad Al Palembani. Semangat juang mereka sudah pasti telah menggentarkan musuh. Semangat juang yang berteraskan (GA-genggam), (ALIF-angkat), (YA-yakin), (WAW-waras) dan (NGA-ngeri) ini memberi impak yang besar terhadap musuh, sehingga menimbulkan rasa hormat mereka terhadap semangat pejuang-pejuang ini.
Itulah bezanya bangsa Melayu di tanah semenanjung ini, mereka berjaya mempertahankan maruah dan aqidah walaupun tanah air dijajah. Tidak seperti bangsa lain yang beragama islam di Spanyol, India dan  Filipina yang telah hilang segalanya disebabkan penjajahan. Kerana semangat juang mereka tidak sama seperti yang dimiliki oleh Melayu di tanah semenanjung ini.
Mari kita teliti semula kata-kata tersebut yang bila difikir dan direnungi boleh menusuk kalbu dan menimbulkan rasa syahdu terhadap satu legasi semangat perjuangan Merong Maha Wangsa yang tidak ternilai.
"Seperti anjing, pribumi di sepanjang persisir pantai semenanjung India menjilat tangan orang yang menyiksa mereka; tetapi tidak bagi Orang Melayu; dan kita Orang Inggeris seharusnya menjadi yang pertama menghormati bangsa yang tidak tunduk dengan penuh kehinaan kepada penderaan atau penindasan"

2 comments:

  1. shahdu...teringat pada Sheikh Abdul Samad dan Tok Moris...teringat pada Bukit Siguntang...Aku mahu pulang...

    ReplyDelete
  2. Pol, connection ni kita dah rasai lama dahulu.. lama kelamaan legasi ni semakin jelas..

    ReplyDelete