Carian perkara yang berkaitan dengan blog ini

Friday, November 5, 2010

BATAK DAN SIAM PUN MELAYU JUGA... :-)

Petikan dari akhbar Utusan Malaysia bertarikh 24hb. Oktober, 2010 semasa perbahasan Perhimpunan Agong UMNO berhubungkait tentang siapa itu Melayu. Walaupun satu gurauan, ianya satu kebetulan yang cantik kerana Batak dan Siam mempunyai kaitan yang rapat dengan penulis...
Gaya 'anak raja' hidupkan perhimpunan
KUALA LUMPUR 23 Okt. - Gaya penyampaian Wakil Terengganu, Raja Arif Raja Ali yang seperti 'bersilat' ketika membahaskan usul pendidikan dan agama hari ini mengundang usikan Pengerusi Tetap, Datuk Badruddin Amiruldin.
Apabila Badruddin mengatakan cara beliau berhujah seperti 'bersilat', Raja Arif dengan selamba mengatakan bahawa memang stail 'anak raja' suka bersilat iaitu warisan Melayu.
Jawapannya membuatkan hadirin tergelak dan bertepuk tangan.
Beliau membuat hadirin terus bertepuk apabila menyatakan bahawa masyarakat Batak dan Siam amat gembira apabila Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak mengatakan mereka juga adalah Melayu.
Raja Arif turut menarik perhatian perwakilan apabila menyatakan bahawa untuk mengetahui sesuatu perkara atau mengenai kehebatan seseorang, maka kena bertanya kepada golongan yang rapat dengannya.
"Kalau mahu tahu luasnya padang, kena tanya belalang. Kalau mahu tahu dalamnya hutan, kena tanya burung puyuh. Kalau mahu tahu panjangnya pantai, kena tanya kepada bebarau dan kalau mahu tahu dalamnya laut, kena tanya ketam.
"Begitu juga kalau mahu tahu hebatnya Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak, kena tanya isteri beliau yang tercinta. Kita kena tanya Datin Seri (Rosmah Mansor) kerana beliau yang tahu kehebatan Datuk Seri, apa kegemarannya dan apa buku dibacanya," tegasnya sambil disambut tepukan gemuruh perwakilan.

No comments:

Post a Comment