Carian perkara yang berkaitan dengan blog ini

Friday, December 31, 2010

BUNGA TANJUNG ATAU BUNGA TUNJUNG?

Kedua-dua nama bunga tersebut adalah bunga yang berlainan. Namun bagi ahli Silat Seni Gayong yang mempelajari gerak tari sembah Silat Seni Gayong mungkin akan tertanya-tanya kerana ada yang menggelar tari tersebut sebagai tari bunga teratai dan ada yang menggelarnya juga sebagai tari bunga tanjung. Ada juga yang membezakan tari bunga teratai dan tari bunga tanjung. Namun bagi yang mengetahui maksud bagi nama bunga tersebut mungkin akan mengatakan tari bunga teratai atau tari bunga tunjung adalah sama kerana TERATAI dan TUNJUNG boleh merujuk kepada bunga yang sama iaitu LOTUS. Ini secara tidak lansung menjelaskan lagi bahawa Silat Seni Gayong adalah satu legasi persilatan Merong Maha Wangsa.
Foto1: Lakaran tapak langkah mula Tari Bunga Teratai atau Tari Bunga Tunjung dilihat dari depan

Foto2:Jika diperhatikan tapak tari di atas memiliki motif batu aceh atau lambang Kerajaan Kedah Tua yang boleh dilihat pada pintu gerbang Kota Star

Foto3:Lambang Bunga Teratai atau Bunga Tunjung yang mempunyai persamaan dengan Batu Acheh dan Kerajaan Kedah Tua (dalam bulatan) yang terdapat pada pintu gerbang Kota Star (malang sekali kota ini telah dirobohkan oleh orang kita juge...)

Kepada anak-anak Gayong sekalian, peliharalah warisan ini, ianya satu legasi turun temurun yang perlu dipertahankan. Semoga Tari Bunga Teratai atau Tari Bunga Tunjung ini akan terus ditarikan oleh generasi masa depan.

No comments:

Post a Comment