Carian perkara yang berkaitan dengan blog ini

Wednesday, December 2, 2020

SULTAN ISTANBUL, RAJA SIAM DAN MAHARAJA CHINA DALAM SATU PAKATAN MENENTANG PENJAJAH KULIT PUTIH DAN MENYEBARKAN ISLAM KE SELURUH DUNIA?

Foto 1: Petikan dari buku bertajuk “Bush-Whacking and Other Asiatic Tales and Memories” ditulis oleh Sir Hugh Clifford terbitan 1929.

Merujuk kepada petikan tersebut bolehlah diterjemahkan sebagai “Adalah dibayangkan Sultan Stambul, Raja Siam, Maharaja China, dan raja lain yang terkait dengan tradisi Melayu, hingga Raja Burung (Maharaja Mughal) sendiri, bersekutu dengan pemberontak untuk mengusir orang kulit putih dari tanahair ini, dan menyebarkan ajaran Islam  ke seluruh dunia”.

Jika skop pemikiran kita hanya berkisar kepada aliran sejarah arus perdana secara 100% sudah pasti sukar untuk kita membayangkan suasana yang berlaku ketika itu. Bagaimana Raja Siam dan Maharaja China yang dikatakan kafir oleh arus perdana itu boleh bersama-sama menentang penjajah kulit putih dan berusaha menyebarkan Islam ke seluruh dunia? Namun begitu bagi pendokong Sejarah Realiti Nagara Kedah yang merupakan wacana alternatif sejarah negara, petikan ini boleh difahami dan secara tidak lansung menyokong dakwaan mereka selama ini. Mereka yakin bahawa dalam penipuan sejarah pasti ada lompongnya, dan petikan ini merupakan lompong yang selari dengan pemikiran mereka. Sejarah warisan turun temurun ini menyatakan bahawa Raja Siam Ayutthaya itu Islam dan mereka mempunyai ikatan persaudaraan melalui perkahwinan dengan Maharaja Mughal di India dan Maharaja China.

Melalui petikan yang sama juga di dalam kertas kerja bertajuk “Daulah Uthmaniyah dan Pengaruhnya Ke atas Masyarakat Melayu” ditulis oleh Prof Dato Dr Mohammad Redzuan Othman, menyatakan “Faktor agama menjadi tunjang dalam penentangan masyarakat tempatan terhadap penjajah. Hugh Clifford yang terlibat menghapuskan kebangkitan pejuang Pahang, mengemukakan pandangan beliau bahawa orang Islam saling bantu membantu dan agama Islam berperanan dalam menyatukan umatnya untuk menentang penjajah (kafir)”.

Jika kita menyelami suasana ketika itu Raja Siam yang dimaksudkan ialah waris Raja Siam Ayutthaya yang meneruskan penentangan menentang penjajah setelah kejatuhan Ayutthaya pada tahun 1767. Waris Raja Siam Ayutthaya ini diburu oleh Raja Thai Chakri, Inggeris dan mereka yang bersekongkol dengan penjajah demi mendapatkan pengiktirafan kuasa dari Raja Thai Chakri dan Inggeris. Maka tidak hairanlah jika Raja Thai Chakri tidak menamakan Siamland tetapi menggunakan nama Thailand untuk Negara Gajah Putih moden. Begitu juga jika kita memahami perkara yang sebenar kita juga tidak hairan kenapa Mat Kilau menggunakan nama Mat Siam. Siam merupakan sub-etnik Melayu yang digambarkan amat teruk dalam penulisan sejarah penjajah dengan label yang menakutkan seperti Siam Perut Hijau yang amat kejam dan label itu diterima sehingga kini oleh masyarakat Melayu. Siam perlu dilenyapkan oleh Raja Thai Chakri, Inggeris dan yang bersekongkol dengan mereka kerana Siam itu menyimpan rahsia kuasa pemerintahan di Nusantara ini. Ianya merupakan sejarah yang digelapkan secara terancang demi menutup sesuatu yang amat digeruni oleh musuh Islam. Wallahua’lam.

                                                Foto 2: Sir Hugh Clifford (foto dari wikipedia)

Nota: Siapakan Hugh Clifford? Beliau dilahirkan pada 5 Mac 1866, mendapat pendidikan di Woburn Park Britain dan menghabiskan sebahagian besar daripada usianya berkhidmat di Semenanjung Tanah Melayu. Pada 21 Sept 1883 berkhidmat di Kuala Kangsar, Perak. Seterusnya pada tahun 1887 dihantar ke Pahang dan dilantik sebagai Pemangku Agen Gabenor (1887-1888), Superitendan Ulu Pahang (1889-1890) dan Pemangku Residen British (1890-1896). Hugh Clifford memainkan peranan penting dalam menangani pemberontakan terhadap British yang diketuai oleh Dato Bahaman. Pada Julai 1896 beliau dilantik sebagai Residen Pahang.

 

No comments:

Post a Comment